Slávime ROK

Novinky a aktualizácie, O aplikácii

2  komentárov

Rok dokáže utiecť ako voda. Pri tom niekedy môžeme mať pocit, že sa toho neudialo veľa. Je to ale naozaj tak?

Verím, že zastaviť sa a uvedomiť si, čo všetko sa udialo, nám dokáže dať tú najlepšiu spätnú väzbu o tom, či smerujeme tam, kam chceme, alebo či sme náhodou nevybočili z dráhy.

Pozrime sa teraz na najvýznamnejšie zmeny v JugLogicu, ktoré za posledný rok pribudli:

Slovko autora k JugLogicu a „moje prečo“

JugLogic používam každý deň. Jeho používanie ma nestojí takmer žiadny čas. Výdavky v hotovosti si značím cez mobilnú aplikáciu a všetko ostatné sa mi natiahne do účtu vďaka prepojeniu s bankou. Mnoho z takto nahraných výdavkov sa už JugLogic sám naučil zaradiť do správnej kategórie a džbánu, tie nezaradené si bleskovo vyfiltrujem a zaradím ručne.

Takýto štýl fungovania mi vyhovuje. Úprimne, som výborný exemplár lenivca, ktorý neznesie stereotyp a zamieta akúkoľvek opakovanú činnosť a tak vyhľadávam cesty, ako čo najviac takýchto vecí zautomatizovať.

Viem, že je neskutočne dôležité mať vo svojich peniazoch prehľad. Vďaka tomu si človek tak nejak automaticky znechutí zadlžovanie sa a neutráca za zbytočnosti. Skombinujte to napr. so systémom 7 džbánov k finančnej slobode a zrazu si odložíte niečo bokom, niečo zainvestujete, či zvyšujete svoju hodnotu prostredníctvom investovania do vzdelávania. Proste na parádu 🙂

Škoda len, že takto nefungujem už dlhšie. Po nástupe do práce nosíme peniaze v peňaženke každý deň, ale pracovať s nimi nás na škole nenaučili.

Vedeli ste, že 800 000 Čechov je v exekúcii a 400 000 z nich má 4 a viac exekúcií?

To je pomerne brutálne číslo, ktoré ale podľa môjho názoru neklesne, pokiaľ ľudia neprevezmú zodpovednosť za svoj finančný stav a neprestanú sa zbytočne zadlžovať.

V žiadnom prípade netvrdím, že každý, kto má exekúciu, si za to môže sám. To v žiadnom prípade.

V prvom rade ide o chybu systému, ktorý nás neučí tak základnú vec, ako pracovať s našimi peniazmi.

Vďaka tomu, že som sa začal zaujímať o osobnostný rozvoj som sa tak nejak prirodzene dozvedel aj o pojme Finančná gramotnosť.

Uvedomil som si, akú silu dokáže mať sledovanie čisiel, takmer okamžite som poškrtal zbytočné výdavky a časom som sa zbavil všetkých zbytočných pôžičiek.

Spoznať svoje peniaze a to, kam prúdia, zas toľko námahy nevyžaduje.

Najväčší zmysel, ako spravovať svoje osobné financie mi dával práve systém 7 džbánov k finančnej slobode.

A tak som si v 2014 naprogramoval jednoduchú aplikáciu sám pre seba, ktorú som zo začiatku používal len pre vlastné potreby.

Časom som osobne spoznal Andyho Winsona, dnes už môjho blízkeho priateľa, bez ktorého by JugLogic zrejme nikdy nevznikol. Andy je významný influencer, ktorý pomáha tisíckam ľudí ročne transformovať ich životy prostredníctvom svojich programov, tréningov, či knihy.

Ukázal som mu moju aplikáciu, myšlienka dať systém 7 džbánov do elektronickej podoby ho oslovila a začali sme spolu spolupracovať.

Začiatkom roka 2015 sme sa rozhodli dať prístup k JugLogicu účastníkom programu Makač vs. Boháč na určité obdobie ako bonus zdarma. A tak začali používať ľudia, vďaka ktorým sme získali úžasnú spätnú väzbu a smer, ktorým sa uberať.

Jedno z najlepších rozhodnutí, ktoré sme mohli urobiť, bolo postaviť aplikáciu na systéme 7 džbánov. To, že je JugLogic od základov postavený na tomto princípe považujú 2 tretiny z opýtaných ako jeho najprínosnejšiu možnosť.

Zároveň sú džbány jedným z kľúčových prvkov, ktoré JugLogic rozlišujú od všetkých ostatných aplikácií na evidenciu osobných financií.

Samozrejme, JugLogic má svoje muchy. Tu je zoznam toho, čo mi momentálne vadí alebo chýba:

Práca s inými menami nie je úplne optimálna.

JugLogic pri zadaní výdavku v inej mene výdavok preráta podľa aktuálneho kurzu. Banky si však účtujú vždy kurz iný. Ako riešenie zatiaľ používam to, že zistím rozdieľ medzi týmito číslami a pridám nový výdavok, ktorý zaradím medzi bankové poplatky. Viem tak, koľko ma tieto kurzové srandy stoja.

Ako riešenie bude možné priamo pri zadávaní výdavku určiť si kurz ručne. Predvolene JugLogic zistí aktuálny kurz automaticky, tak ako doteraz.

Chýbajú štítky

Občas by sa zišla možnosť oštítkovať svoje výdavky. Pridať akési nepovinné nálepky z akéhokoľvek dôvodu. Štítky samozrejme pribudnú, treba však dôkladne premyslieť, ako to urobiť tak, aby v nich nevznikal chaos, ako to bolo kedysi s kategóriami.

Viem si predstaviť, že by som si výdavok oštítkoval napr. tagmi ako „Tesco“, či napr. „Prerozdeliť“, aby som si rýchlo vyšiel všetky výdavky, ktoré potrebujem rozsekať na menšie, aby som mal dobre kategorizované aj väčšie nákupy, ktoré by som mal mať zaradené pod viacerými kategóriami.

Reporty

Jedna vec, v ktorej sa určite potrebujem zlepšiť je pravideľne sa zastaviť a vyhodnotiť si napr. predošlý týždeň alebo mesiac. To, že takýto návyk nemám vybudovaný sa odzrkadluje aj v JugLogicu. A tak nechodia napr. pravidelné mesačné prehľady, vďaka ktorým by používatelia ľahko identifikovali zbytočné výdavky uplynulého mesiaca a lepšie vedeli, kde menej utrácať. Mám premyslený zaujímavý koncept, ktorý to do budúcna vyrieši. Realizáciu tejto feature plánujem zakomponovať určite do konca roka.

Rozpočty kategórií

Väčšina aplikácii poskytuje kategórie a podkategórie. V JugLogicu je možné ísť viac do hĺbky a vďaka tomu sledovať svoje výdavky do väčšej podrobnosti. Zatiaľ však chýba možnosť zadefinovať jednotlivým kategóriam rozpočet. Pokiaľ sa používateľ riadi systémom 7 džbánov, ani by to nemalo byť potrebné, avšak táto možnosť v iných aplikáciach štandardne býva. V novej verzii táto možnosť pribudne, pretože sa bude dať krásne prepojiť aj s pripravovanými automatizáciami.

Účty

Momentálne je JugLogic stavaný pre jednotlivcov. To je jeho asi zatiaľ najslabšia stránka. Domácnosti, páry, či živnostníci a podnikatelia, ktorí chcú mať prehľad aj nad svojimi firemnými financiami tak potrebujú viac účtov. Alebo to riešia cez kategorizáciu a nové džbány. To však nie je úplne optimálne…

Preto jednou z najväčších noviniek vo verzii 2.0 bude zmena štruktúry používateľských účtov. Po novom nebude 1 účet v JugLogicu len pre jednotlivcov, ale bude možné vytvoriť si podúčty a tie zdieľať s ďalšími. Alebo si vďaka tomu ľahko prepnete na svoj podnikateľský účet a uvidíte, ako sa darí vašej firme.

Čo na JugLogic hovoria iní?

Používatelia aplikácie, ktorí sa zapojili do prieskumu, ohodnotili JugLogic priemerne 4 hviezdičkami z 5.

Väčšina z nich by najradšej uvidela v JugLogicu možnosť evidovať si dlhy a pôžičky, o niečo menej z nich by potom rado obohatilo mobilnú verziu o všetko to, čo vie webová aplikácia. Ich prianie bude vyslyšané 🙂

Veľmi ma potešila ich spätná väzba. Tu je niekoľko príkladov:

Daniela napísala:

Svoje príjmy a výdavky som si značila vždy, avšak ručne do zošita. JugLogic mi veľmi pomáha, je veľmi prehľadný, vizuálne príťažlivý a veľmi oceňujem, že za mňa počíta. Páči sa mi, že si môžem sama určiť podkategóriu a mať detailný prehľad. Mám lepšiu orientáciu v tom na čo utrácam peniaze a koľko. Veľmi ma motivuje, že mi stále pribúda v džbánoch, kde si sporím na rôzne účely. JugLogic je skvelý pomocník, s ktorým sa veľmi kamarátim. Vďaka zaň!

Slová Andrei:

je to úžasný projekt mam juglogic moc rada pomohl mi v mojich financi. Celkově vím kolik za co jsem utratila mam to vše v přehledné aplikaci. Vím co si můžu dovolit a co naopak zatím ne. Pomohl mi kde mam šetřit. No prostě už bych si to bez toho nedovedla představit. Dřív sem žila od výplaty k výplatě ale ted už ne 😀 super dekuji za takový program

Michal, ktorý nám už nespočetkrát pomohol lepšie sa nasmerovať a opraviť nejaké tie nedostatky napísal:

Aplikaci JugLogic využívám třetím rokem a jsem velice spokojený. Jinou aplikaci jsem v minulosti nepoužíval a výdaje si nezapisoval. Aplikace mi velice pomohla v řízení svých financí, je interaktivní a jednoduchá na používání. Člověk má nádherný přehled, kam mu tečou jeho prostředky a tak si je může více korigovat. Díky aplikaci mám prostředky pěkně rozděleny do všech oblastí a přesně vím kolik mohu kde utratit. Lidé, kteří stojí za vývojem této aplikace ji neustále posouvají dále a tím zlepšují její využití. Aplikace je skvělý pomocník na zprávu finančních prostředků. S čistým svědomím ji mohu jen doporučit.

Martin krásne identifikoval zbytočné výdavky, ako sám píše:

JugLogic je fakt veľmi nápomocná aplikácia, ktorú, ak sa bude ďalej vyvíjať takýmto smerom, budem veľmi rád dlhodobo používať. Pred JugLogicom som mal vo financiách dosť veľký chaos a veľa krát som nevedel, kde skončili moje peniaze, ale vďaka JugLogicu viem mesačne odložiť aj 100,- € a mám prehľad za čo míňam a viem okresať nepotrebné výdavky.

Väčšina spätných väzieb mala spoločného menovateľa. Používatelia začali viac šetriť, menej utrácať a lepšie hospodáriť so svojimi financiami. Je to zásluha aplikácie? Z časti áno, ale sama o sebe je aplikácia bezvýznamná.

Keby si títo používatelia iba vytvorili účet a ten by zíval prázdnotou, mohol by byť JugLogic najlepšia aplikácia na svete, ale nijak by im nepomohla.

Na druhej strane niekomu môže vyhovovať viac pero a papier, inému excelovská tabuľka a niekomu úplne iná aplikácia. A niekto si to môže nastaviť tak, že sa mu o prehľad v osobných financiách stará niekto druhý. Každý podľa svojho uváženia a preferencií.

Každopádne – nestačí len poznať svoju výšku, vek a váhu. Myslím si, že treba poznať aj ďalšie svoje čísla. A to aspoň základné finančné čísla, aby sme tak vedeli robiť rozumnejšie ekonomické rozhodnutia.

Kam smerujeme ďalej?

Do konca roka chcem najviac focusu zameriať na vývoj. Chcem eliminovať všetky slabé miesta aplikácie.

Vzniká druhá verzia JugLogicu, ktorej vývoj prináša úplne nové možnosti. Vďaka novej verzii vzniknú napr.:

  • moduly – doplnky aplikácie, ktoré si budete môcť ľubovolne zapnúť alebo vypnúť – budú medzi nimi napr. nákupné zoznamy,
  • nové mobilné verzie aplikácie pre Android a iPhone,
  • možnosť nastaviť si rôzne automatizačné pravidlá, ktoré sa spustia na základe vami zadaných kritérií,
  • API rozhranie.

Väčšina z toho, čo je momentálne v JugLogicu k dispozícii som naprogramoval sám. Vrátane mobilných aplikácii.

Iba naprogramovanie natívnych mobilných aplikácií pre android a iphone rôzne agentúry nacenili od 200 000 do 500 000 Kč a na to momentálne teraz nie je dostatočný rozpočet. A tak som sa do toho pustil po vlastnej osi, vďaka nástroju ako je React Native, ktorý vyvinul Facebook nebolo vytvorenie základnej mobilnej verzie JugLogicu zas taký problém.

Som veľmi rád, že sa mi medzi časom podarilo získať veľmi významné kontakty a partnerstvá, vďaka ktorým časom vznikne tím ľudí a vývoj bude napredovať ako na bežiacom páse.

Pri vývoji novej verzie používame najmodernejšie technológie, ktoré nie su s aktuálnou verziou kompatibilné.

Aktualizácia jadra terajšej verzie nie je žiadna sranda, o to viac to platí, keď prvá verzia vznikala na rýchlo ako bonus pre členov programu Makač vs. Boháč.

Našťastie sú k aplikácii napísané automatizované testy, ktoré stačí prekopírovať a podľa ktorých sa riadi vývoj novej verzie.

To zaručuje, že funkčnosť a správanie nového JugLogicu zostane rovnaké, akurát sa otvoria brány úplne nových možností.

Je to kopec práce, ale bude to stáť za to. Verím, že z dlhodobého hladiska je toto rozhodnutie najrozumnejšie.

Vďaka novej architektúre bude následna údržba, opravy chýb, pridávanie nových funkcionalít a aktualizácia omnoho jednoduchšia. A tak to má byť.

Vyvinúť a zverejniť novú verziu aplikácie, ktorá bude podľa môjho názoru jediná svojho druhu je len prvý krok.

Významnou výhodou JugLogicu oproti iným aplikáciam bude pripravovaný koncept vzdelávania. Človek sa jednoducho musí v oblasti financií posúvať vpred, a tak plánujem organizovať so skutočne inšpiratívnymi a úspešnými osobnosťami vzdelávacie webináre. Ale o tom viac niekedy nabudúce.

Verím, že vám tento článok zodpovedal vaše prípadné otázky. Pokiaľ nie, pokojne sa pýtajte v komentároch, prípadne mi dajte vedieť, aké sú vaše skúsenosti. Ďakujem za vašu dôveru a želám vám, aby vás vaše rozhodnutia doviedli tam, kam chcete 🙂


ŠTÍTKY


PREČÍTAJTE SI ĎALŠIE ČLÁNKY

TOTO robí aj Google! Spoznajte SILNÚ kľúčovú stránku úspešných a ako ju využiť aj vo svoj prospech

TOTO robí aj Google! Spoznajte SILNÚ kľúčovú stránku úspešných a ako ju využiť aj vo svoj prospech

Prečo je morálnou povinnosťou čestných ľudí byť bohatý

Prečo je morálnou povinnosťou čestných ľudí byť bohatý
Leave a Repl​​​​​y

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Ahoj Lukáši,

    Už delší dobu mi vadí u Juglogicu absence češtiny a věřím, že nejsem jediný a tak ti tímto nabízím svou pomocnou ruku, v případě, že by jsi chtěl pomoct přeložit Juglogic ze slovenštiny do češtiny ;).

    S pozdravem
    Tomáš Pinkas

    1. Ahoj, nová verzia je od základu programovaná ako multijazyčná verzia kde to pôjde ako po masle. Uvidíme, ako rýchlo pôjde jej vývoj, ak pôjde všetko podľa plánu, tak bude čestina s novou verziou ešte tento rok 🙂 Díky moc za ochotu, keby niečo, sme v kontakte. Lukáš

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vysielaním sprevádza: Lukáš Gregor, autor aplikácie JugLogic pre správu osobných financií

Spolu s exkluzívnymi hosťami:

Andy Winson

Erik Hoffmann

Michal Kopecký

Sledujte tréningové vysielanie:

Ako v čase karantény ovládnuť svoje peniaze a pripraviť sa na budúcnosť 

  • I. Príprava a základy - ako byť pripravený na všetky rôzne scenáre a zároveň sa správať antikrízovým spôsobom 
  • II. Budovanie návykov bohatých - prečo je práve DNES dôležitejšie ako kedykoľvek predtým eticky "kopírovať" správanie bohatých 
  • III. Stabilizuj a stúpaj - ako namiesto STRACHU posilňovať svoje bohatstvo a vďaka tomu viac pomôcť nielen sebe, ale aj ostatným